Labs AThEME

Labs AThEME

Praten met en tegen ouderen

Iedereen heeft wel eens een gesprek met een persoon op leeftijd. Dit kan een opa of oma zijn, de buurvrouw, maar bijvoorbeeld ook een bewoner van een verzorgingstehuis. Praten we tegen ouderen hetzelfde als tegen anderen of maken we speciale aanpassingen? En, als we aanpassingen maken, wat voor aanpassingen zijn dat dan? In dit 10 minuten durende lab kun je ervaren hoe je spreekt tegen ouderen. Je doet dit door aan de hand van een script een gesprek na te bootsen met een oudere die verzorgd wordt in een verzorgingstehuis. Na het rollenspel krijg je de mogelijkheid het originele gesprek te beluisteren. Als afsluiting laten we je zien hoe er in het algemeen gesproken wordt tegen oudere personen en of we dit in de toekomst wellicht beter kunnen doen. 

Dit lab wordt gepresenteerd door Jolien Makkinga van het Meertens Instituut

Vrijdag 29 september

Babylab spraak

Tijdens dit lab laten we waarnemings- en taalproductie-experimenten zien, die we gebruiken in ons Babylab.
De perceptie-experimenten zijn gedragsonderzoekmethodes die gebruikt worden bij onderzoek naar de vroege waarneming van taal bij baby’s door te registeren hoe vaak ze kijken naar bepaalde stimuli. We laten zien hoe dit werkt middels een klein model van wat we gebruiken in het Babylab.
De productie-experimenten zijn testen waarbij kinderen een foto te zien krijgen en een pop een zin begint, die het kind moet afmaken. De andere test is een test waarbij kinderen een foto moeten benoemen. Ze krijgen dan een toverstok en moeten de foto’s verplaatsen met deze toverstok en een toverspreuk. Middels deze testen beoordelen we de beheersing van de Duitse taal bij eentalige en meertalige kinderen

Door Nathalie Czeke en Monika Lindaur van de Universiteit van Konstanz

Zaterdag 30 september

Het Fiuman dialect

Tijdens een quiz over het Fiuman dialect, dat gesproken wordt door een Italiaanse minderheidsgroep in en om de Kroatische stad Rijeka, komen de bezoekers meer te weten over de oorsprong, de geschiedenis en de linguïstische eigenschappen van dit dialect; ze leren ook meteen een paar woorden en simpele zinnen. De quiz is bedoeld voor iedereen die graag zijn kennis over de linguïstische diversiteit in Europa wil verbreden, vooral diegene die geïnteresseerd zijn in de Italiaanse taal en haar variëteiten en in de talen die gesproken worden in Zuidoost-Europa.

Dit project wordt gepresenteerd door Dr. Tihana Kraš die werkzaam is bij de Faculteit Geestenwetenschappen en Sociale Wetenschappen aan de universiteit van Rijeka in Kroatië.

Vrijdag 29 & zaterdag 30 september
Share by: