Labs Meertens

Labs Meertens Instituut

Nederlab 

Binnen het Nederlab-project verzamelt het Meertens Instituut samen met haar partners Huygens ING, Instituut voor de Nederlandse Taal en Radboud Universiteit Nijmegen grote digitale collecties met tekstmateriaal vanaf ca. 800 tot heden. Deze collecties worden samengevoegd tot één groot, uniform taalcorpus, gecureerd en voorzien van taalkundige verrijkingen.

Vanuit het online Nederlab-onderzoeksportaal kunnen taalkundigen, historici en literatuurwetenschappers complexe zoekopdrachten uitvoeren en hun zoekresultaten direct analyseren en visualiseren. Tijdens DRONGO zullen we u niet alleen de mogelijkheden van het onderzoeksportaal demonstreren, maar kunt u ons ook meehelpen het te verbeteren. We zullen u vragen enkele korte opdrachten uit te voeren. Uw ervaringen en suggesties zullen dan door ons worden gebruikt om het onderzoeksportaal nuttiger en bruikbaarder te maken.

Vrijdag 29 & zaterdag 30 september

Synthetische literatuur 

Kun je samen met een bot een literair verhaal schrijven? Dat is de vraag van een groot schrijfexperiment dat auteur Ronald Giphart samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aangaat. De literaire bot, AsiBot genaamd, is getraind op een enorme bibliotheek vol Nederlandse romans, en is in staat om literaire zinnen en alinea’s te produceren, die, in interactie met Giphart, moeten resulteren tot een nieuw science-fiction verhaal. Dat verhaal zal gepubliceerd worden als onderdeel van de heruitgave van Ik, Robot van de beroemde sciencefiction-schrijver Isaac Asimov. Deze heruitgave met dit bijzondere unieke extra verhaal zal in november tijdens de grootste bibliotheek campagne van Nederland: Nederland Leest! gratis worden uitgedeeld in alle openbare bibliotheken.Bezoekers van het DRONGO talenfestival krijgen de unieke kans zelf te experimenteren met de AsiBot. Beleef de haast spirituele ervaring om met Gerard Reve in interactie te gaan, of schrijf samen met een van de andere gerobotiseerde auteurs, zoals Kristien Hemmerechts, Ronald Giphart, of Isaac Asimov, je eigen unieke verhaal.

Vrijdag 29 september 

Praten met en tegen ouderen

Iedereen heeft wel eens een gesprek met een persoon op leeftijd. Dit kan een opa of oma zijn, de buurvrouw, maar bijvoorbeeld ook een bewoner van een verzorgingstehuis. Praten we tegen ouderen hetzelfde als tegen anderen of maken we speciale aanpassingen? En, als we aanpassingen maken, wat voor aanpassingen zijn dat dan? In dit 10 minuten durende lab kun je ervaren hoe je spreekt tegen ouderen. Je doet dit door aan de hand van een script een gesprek na te bootsen met een oudere die verzorgd wordt in een verzorgingstehuis. Na het rollenspel krijg je de mogelijkheid het originele gesprek te beluisteren. Als afsluiting laten we je zien hoe er in het algemeen gesproken wordt tegen oudere personen en of we dit in de toekomst wellicht beter kunnen doen. 

Zaterdag 30 september

Share by: