Labs MPI

Labs Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek

Beïnvloedt je moedertaal waar je naar kijkt?

Hoeveel informatie neem je op als je slechts een halve seconde hebt om naar een foto te kijken? Niets? De hele scène? Het kan allemaal afhangen van je moedertaal: recent onderzoek van het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek suggereert dat Chinese sprekers naar verschillende onderdelen van een scène kijken dan Nederlandse sprekers. 

Is Chinees je moedertaal? Hoeveel kan jij zien in een halve seconde? Probeer het zelf uit in onze eye-tracking demo! Je ogen spreken boekdelen!

Daarnaast kun je ook je woordenschat testen in onze woorden-foto matching taak. Een ui is een ui. Toch? Jij beslist! (Activiteit in het Engels; open voor iedereen)!

Vrijdag 29 september

Woordenschat en snelheid van taalverwerken

Het benoemen van een foto, van bijvoorbeeld een kat, is nogal een complexe taak. Je moet precies dat woord selecteren van de vele woorden die je kent. In plaats van het zeer vergelijkbare klinkende woord ‘rat’, of het woord ‘hond’ verwijzend naar een vergelijkbaar dier, moet u ‘kat’ selecteren. Wat het meest fascinerend is, is dat mensen met een grotere woordenschat sneller zijn bij het kiezen van de juiste woorden, terwijl ze met meer woorden in hun woordenschat moeten omgaan. 

Wil je deze uitdaging, die je met gemak in het dagelijkse leven beheerst, aangaan? Bezoek dan de stand van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Daar kunt u verschillende taken uitvoeren die vaak gebruikt worden in psycholinguïstisch onderzoek en meer horen over taalverwerking en woordenschat.

Zaterdag 30 september

Share by: