Vrolijke viering van het Nederlands

In by bajahoedt

Op 13 december viert het Taalmuseum de Nederlandse taal op grootse wijze tijdens De vrolijke viering van het Nederlands. Op deze dag organiseert het museum een feest waarin die enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands centraal staan.

Het Nederlands

De Nederlandse taal wordt regelmatig vanuit een negatieve insteek benaderd: mensen, en vooral jongeren, spreken liever Engels dan Nederlands. Ze beheersen de taal niet meer (goed), maken veel fouten, vooral die ‘verschrikkelijke dt-fouten’ en ‘hun hebben’. Vakjargon wordt belachelijk gemaakt, net als mensen die hoorbaar dialect of accent spreken. Maar het Nederlands is veel meer dan goed of fout. Het is een mooie taal, een taal met een zeer rijke literaire traditie, een taal die graag wordt gesproken en enthousiast wordt gezongen. De vraag naar goede tekstschrijvers neemt alleen maar toe en is er in uiteenlopende vakgebieden een grote behoefte aan mensen die op de bühne een overtuigend verhaal in het Nederlands kunnen vertellen. Nederlandstalige popmuziek is allang een volwassen en populair genre en de Nederlandse romanciers schrijven boek na boek. Kortom, het Nederlands is springlevend en iedereen levert een bijdrage aan de rijkdom en verscheidenheid ervan: dialect, straattaal, nieuwe woorden, leenwoorden, verhaspelingen, fouten, jargon, spelling, grammatica, ze horen allemaal bij het Nederlands. Daarom organiseert het Taalmuseum De vrolijke viering van het Nederlands.

Op vrijdag 13 december organiseren we een vrolijk en feestelijk festival: De vrolijke viering van het Nederlands. Tijdens de Viering geeft een keur aan aansprekende sprekers hun kijk op het Nederlands. Ook laten ze weten wat ze het mooiste, eigenaardigste of bijzonderste aan onze taal vinden. Of spannend, grappig, leuk, niet leuk, geweldig.

Locatie: Het Leidse Volkshuis

Meer informatie over het programma en tickets op de website van het Taalmuseum

viering van het nederlands

17 juli 2019