× Home Over ons English Helpdesk Registreren Inloggen
VEEL PLEZIER OP HET DRONGO TALENFESTIVAL 2020!

De Max Havelaar als strip of met zombies? Oude verhalen voor moderne lezers

Spreker(s)
Frank van Meurs (Radboud Universiteit)
Gudrun Reijnierse (Radboud Universiteit)
Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen)
Emma Broekhuizen (Dominicus College)

Omschrijving
Hoe kunnen we onze klassieken weer aantrekkelijk maken? In de Canon van de Nederlandse Letterkunde staan eeuwenoude werken als Mariken van Nieumeghen en Karel ende Elegast hoog aangeschreven. Uit onderzoek blijkt echter dat lezers, met name jongeren, zich weinig betrokken voelen bij deze verhalen, vooral als ze worden gelezen in de oorspronkelijke ouderwetse taal. Voor modernere klassieken geldt iets soortgelijks - wie leest nog vol enthousiasme het archaïsche Nederlands uit de nr. 1 in de Canon: Max Havelaar?!?
Om lezers meer te betrekken bij oude verhalen, wordt gesuggereerd dat het kan helpen om teksten te actualiseren of in een aantrekkelijke vorm aan te bieden. Van veel klassieken bestaan daarom inmiddels creatieve varianten: van raps tot hertalingen en van strips tot Youtube-clips. In dit Lab onderzoeken we - in het Max Havelaarjaar - welke variant van de Havelaar moderne lezers het interessantst vinden. Lees een fragment en vul de vragenlijst in. Na afloop praten we in de Q&A-sessie graag met je na over jouw leeservaring!

Interessant voor jou omdat
Dit Lab sluit perfect aan bij het Drongo-thema van dit jaar, waarin het belang van lezen centraal staat. Waar oorspronkelijke varianten van klassieke teksten tegenwoordig wellicht niet meer volstaan om moderne (met name jonge) lezers te interesseren, kan met een aanpassing naar de hedendaagse tijd wellicht veel 'goed worden gemaakt'.

Type voorstel
LABS

Thema(s)
Hoe krijg je ze aan het lezen?

Wanneer
zaterdag 3 oktober 2020 van 12:00 tot 13:00 uur

Volg ons voor sneak previews en het laatste festivalnieuws

Festivalnieuws >>

Beleef DRONGO >>

Bekijk previews >>

 
ORGANISATIE
Namens Stichting TalenTalenT
HOSTINGPARTNER
 
FOUNDING PARTNERS
 
MAIN PARTNERS
SUPPORTING PARTNER

naar boven