× Home Over ons English Helpdesk Registreren Inloggen
VEEL PLEZIER OP HET DRONGO TALENFESTIVAL 2020!

Boerenliefdes en buitenstaanders: hoe bijzonder is streekliteratuur?

Spreker(s)
Chris Cusack (Radboud Universiteit)
Anneloek Scholten (Radboud Universiteit)

Omschrijving
De streekroman behoort tot de meest uitgeleende genres bij Nederlandse bibliotheken. Talloze lezers zoeken afleiding in verhalen over plattelandslevens, die vaak ver verwijderd lijken van het hier en nu. Veel mensen zien streekliteratuur echter als weinig meer dan eenvoudig vermaak. Maar zijn die boeken wellicht toch meer dan alleen maar simpele vertellingen over boerenliefdes en buitenstaanders?
Uit ons grote internationale onderzoeksproject blijkt dat het antwoord op de laatste vraag nadrukkelijk "ja" is. Historisch gezien heeft streekliteratuur een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van nationale culturen, en regionalistische fictie is veel kosmopolieter dan de naam suggereert. Dingen die afgedaan worden als louter entertainment zijn zelden zo eenvoudig als ze lijken. Aan de hand van een aantal bijzondere voorbeelden onderzoeken we in deze talk en Q&A wat dat genre nou precies inhoudt - en waarom streekliteratuur veel opmerkelijker is dan mensen vaak denken

Interessant voor jou omdat
Aan de hand van pakkende voorbeelden uit verschillende landen onderzoeken we in deze sessie wat streekliteratuur nou precies inhoudt en waarom het een bijzonder genre is. De deelnemers doen zo verrassende literaire ontdekkingen.

Type voorstel
DRONGO TALKS

Thema(s)
Over de grens

Volg ons voor sneak previews en het laatste festivalnieuws

Festivalnieuws >>

Beleef DRONGO >>

Bekijk previews >>

 
ORGANISATIE
Namens Stichting TalenTalenT
HOSTINGPARTNER
 
FOUNDING PARTNERS
 
MAIN PARTNERS
SUPPORTING PARTNER

naar boven