× Home Over ons English Helpdesk Registreren Inloggen
VEEL PLEZIER OP HET DRONGO TALENFESTIVAL 2020!

Literatuur volgens pubers

Spreker(s)
Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen)

Omschrijving
Uit tal van onderzoeken blijkt dat de leesvaardigheid en de leesmotivatie van jongeren achteruitgaan. Er is dan ook veel debat over de rol van lezen en literatuur op de middelbare school. Schrijvers, essayisten, journalisten, docenten, bibliotheekmedewerkers en beleidsmakers: allemaal hebben ze wel iets te melden over de zogenaamde 'leeslijst'.

Maar hoe zit het eigenlijk met die jongeren zelf? Daar weten we eigenlijk opvallend weinig van: er is nauwelijks iets geschreven over wat jongeren zélf te zeggen hebben over het fenomeen 'literatuur'. In deze DRONGO Talk neem ik de luisteraar mee naar mijn recente onderzoek op dat terrein. Wanneer vinden tieners iets literair? Wanneer zijn ze naar eigen zeggen gemotiveerd om te lezen, en wanneer niet? En wat kan de samenleving - in het bijzonder het onderwijs - daarvan leren?

Interessant voor jou omdat
Op DRONGO komen veel docenten en literatuurprofessionals af. Zij houden zich beroepsmatig bezig met de vraag hoe het lezen onder tieners bevorderd kan worden. Mijn DRONGO Talk zal deze bezoekers (maar ook andere geïnteresseerden) nieuwe ideeën geven op het terrein van leesbevordering, met inachtneming van het perspectief van jongeren zelf.

Type voorstel
DRONGO TALKS

Thema(s)
De jeugd van tegenwoordig

Volg ons voor sneak previews en het laatste festivalnieuws

Festivalnieuws >>

Beleef DRONGO >>

Bekijk previews >>

 
ORGANISATIE
Namens Stichting TalenTalenT
HOSTINGPARTNER
 
FOUNDING PARTNERS
 
MAIN PARTNERS
SUPPORTING PARTNER

naar boven