× Home Over ons English Helpdesk Registreren Inloggen
VEEL PLEZIER OP HET DRONGO TALENFESTIVAL 2020!

Hardop, hart open

Spreker(s)
Carlijn Cober (Radboud Universiteit Nijmegen)

Omschrijving
Dit lab vertegenwoordigt de sociale waarde van literatuur.
Lezen wordt vaak gezien als een individuele, zelfs bijna asociale en zelf-isolerende bezigheid. Tegelijkertijd bewijzen fenomenen als leesclubs, fan-fictie, boekenforums en verhaaltjes voor het slapengaan dat lezen ook als een sociale, gedeelde ervaring kan voelen. In dit lab zal de sociale functie van literatuur belicht worden, door te kijken naar de rol van literatuur binnen het veld van narratieve geneeskunde ('narrative medicine').
Deze sessie geeft een overzicht van ontwikkelingen onder de noemer van bibliotherapie. We gaan kijken naar manieren waarop lezen, voorlezen en schrijven worden ingezet binnen de medische praktijk én worden ingezet als helend mechanisme. Verschillende vormen van bibliotherapie komen aan bod, waaronder recente inzichten in ziekte-narratieven, poëzie en dementie en het effect van samenleesgroepen.

Interessant voor jou omdat
In Europa, Engeland en Amerika wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de positieve effecten van bibliotherapie als 'sociale technologie' (Steenberg). Zo bestaan samenleesgroepen grootschalig in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk dankzij vrijwilligersorganisaties en bibliotheken. Ook in Nederland ontstaan steeds meer initiatieven rondom bibliotherapie, bijvoorbeeld van de Culturele Apotheek.

Type voorstel
LABS

Thema(s)
Totaal iets anders...
Literatuur en poëzie
Voorlezen

Volg ons voor sneak previews en het laatste festivalnieuws

Festivalnieuws >>

Beleef DRONGO >>

Bekijk previews >>

 
ORGANISATIE
Namens Stichting TalenTalenT
HOSTINGPARTNER
 
FOUNDING PARTNERS
 
MAIN PARTNERS
SUPPORTING PARTNER

naar boven