× Home Over ons English Helpdesk Registreren Inloggen
VEEL PLEZIER OP HET DRONGO TALENFESTIVAL 2020!

Graag en goed lezen van de wieg tot het graf

Spreker(s)
Kris Van de Poel (Taalunie)

Omschrijving
Taal is het spannendste, grootste wat de mens gegeven is. En je krijgt het helemaal gratis, maar je moet er wel wat voor doen om er echt wat van te maken. Dat letters zin kunnen geven en elk boek een nieuwe wereld opent, is niet voor alle kinderen een heerlijke ontdekking. Je moet niet alleen letters en woorden kunnen ontcijferen, maar ze ook plaatsen in een groter geheel om ze echt te kunnen begrijpen en wat je begrijpt moet je vaak ook nog omzetten naar een andere code als je erover wil (mee)praten. De basis voor levenslang lezen wordt gelegd tussen 0 en 18 jaar. Daar kunnen we allemaal aan meehelpen, zodat leesplezier en leescompetentie levenslang voordelen biedt.

Hoe maak je van kinderen en jongeren goede en grage lezers? Die vraag is brandend actueel en zowel in Vlaanderen als in Nederland wordt hier hard aan gewerkt. Losse projecten blijken niet te werken; de sleutel ligt bij effectief onderwijs en daar is iedereen binnen en buiten de school bij nodig. Aan de hand van vijf thema's uit het actieplan van de Taalraad Begrijpend Lezen kijken we hoe ieder van ons leesplezier, leesmotivatie en beter leesbegrip kan bevorderen bij (klein)kinderen, neefjes/nichtjes, buurmeisjes/buurjongens.

Interessant voor jou omdat
Kris Van de Poel, het nieuwe gezicht van de Taalunie, vertelt hoe kinderen en jongeren (weer) goede en grage lezers kunnen worden. De Taalunie voert met organisaties in het veld (Stichting Lezen, Iedereen Leest, SLO, ...) taal- en leesbeleid en publiceerde met de Taalraad een actieplan https://taalunie.org/dossiers/32/begrijpend-lezen-en-leesmotivatie

Type voorstel
DRONGO TALKS

Thema(s)
Hoe krijg je ze aan het lezen?

Downloads
[LINK] https://taalunie.org/dossiers/32/begrijpend-lezen-en-leesmotivatie

Volg ons voor sneak previews en het laatste festivalnieuws

Festivalnieuws >>

Beleef DRONGO >>

Bekijk previews >>

 
ORGANISATIE
Namens Stichting TalenTalenT
HOSTINGPARTNER
 
FOUNDING PARTNERS
 
MAIN PARTNERS
SUPPORTING PARTNER

naar boven