Terugblik

Geniet na van het DRONGO talenfestival 2017

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september vond het DRONGO talenfestival voor de zesde keer plaats. Wederom konden bezoekers twee dagen langs genieten van leuke sessies, interessante lezingen, uitdagende labs en actuele debatten. In het Beatrixgebouw in Utrecht kwamen uiteenlopende bedrijven en organisaties uit de taalsector bij elkaar om het publiek en elkaar te ontmoeten. In een feestelijke en gezellige sfeer werd er geproefd van alles dat de taalsector te bieden heeft. Taalliefhebbers, -studenten en –professionals konden hun hart ophalen bij het brede aanbod. 

De eerste dagwerd het festival geopend door oprichter en directeur van het DRONGO talenfestival: Maaike Verrips onder muzikale begeleiding van de Fanfare van het Vuur en Canto Voices. Op zaterdag opende Tweede kamer voorzitter Khadija Arib met een inspirerende speech en Q&A . Ze sprak over haar eigen ervaringen met taal als voorzitter en migrant en benadrukte het belang van taal voor integratie en communicatie. Na de openingen stroomde de informatieve beurs vol met bezoekers en de eerste sessies gingen van start. Gedurende de dag konden bezoekers genieten van een gevarieerd programma. 

Van sessies over moedertaal, literatuur en tolken. Van spoedcursussen en workshops. Van studentenpresentaties en het Taalunie Talendebat. De keynotes ‘Artificially Intelligent Language’ over taaltechnologie en machine vertalen en ‘KORT!’ over kort taalgebruik in de media werden enthousiast ontvangen. Naast de volle zalen bij de sessies was er natuurlijk nog veel meer te ontdekken op het festival.
Op de informatieve beurs waren bedrijven en organisaties uit verschillende hoeken van de taalsector vertegenwoordigd: tolken- en vertaalbureaus, uitgevers, lesmethoden, websites en apps, taalscholen, universiteiten, culturele centra, Europese Instellingen en nog veel meer. Hier konden bezoekers op een gezellige manier kennis maken met allerlei diensten op het gebied van taal.

Ook dit jaar presenteerden verschillende Nederlandse en buitenlandse universiteiten op een interactieve manier hun onderzoeken in de labs. De meeste uiteenlopende onderwerpen kwamen aan bod, van robots tot accenten en van spelling tot gebarentaal. Bezoekers werden uitgenodigd om aan testjes mee te doen en zo nieuwe dingen over taal te leren. Het best beoordeelde lab won de Science Live @ DRONGO Award. Dit jaar ging deze eer naar L2TOR van Universiteit Tilburg.

De eerste festival dag kwam tot een einde met de besloten netwerkbijeenkomst. Genodigde professionals uit de taalsector werden kort toegesproken door Frieda Steurs waarna zij de kans kregen om nieuwe contacten op te doen en samenwerkingsmogelijkheden te ontdekken. Aan het eind van de avond werd het voorstel van Lân fan Taal en Huis de Buren beloond met de netwerkprijs.

Je kunt terugkijken op het programma, labs en exposanten van het DRONGO talenfestival. En geniet na met de prachtige foto’s van Henk Rougoor.

Share by: