Terugblik 2016

Vijf jaar het DRONGO talenfestival: een jubileum

Op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober 2016 vond voor de vijfde keer het DRONGO talenfestival plaats. Deze jubileumeditie werd met een uitdagend tweedaags programma gevierd in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor de gelegenheid werd op vrijdag 30 september het DRONGO talenfestival geopend door burgermeester Van Zanen. Ook de Fanfare van het Vuur trad op samen met Canto Voices, een programma waarin werd samengewerkt met jongeren van het Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland, MC Kaascouse en rapper Jermaine (Jay) Bridgewater. Een feestelijke openingen voor een feestelijk jubileum! 

Na de opening konden bezoekers genieten van uiteenlopende sessies en spoedcursussen en hun stem laten horen tijdens het Taalunie Talendebat. Op de informatieve en interactieve beurs werd kennis gemaakt met de verschillende exposanten, geleerd bij de labs en een gezellig praatje gemaakt op het DRONGO talenplein.
Speciaal voor het jubileum was een fotogalerij opgezet waar bezoekers konden kijken naar afbeeldingen van vijf jaar DRONGO talenfestival.

De eerste festivaldag werd afgesloten met een besloten netwerkbijeenkomst voor de taalsector. Prof. dr. Beatrice de Graaff gaf een inspirerende toelichting op de Nationale Wetenschapsagenda en de ruimte die daar voor de taalwetenschap nog te halen is. Vervolgens kregen de aanwezigen de kans nader kennis te maken en nieuwe samenwerkingen te laten ontstaan. Het beste idee voor een samenwerkingsproject kwam van de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit en Uitgeverij Zwijsen, waarvoor zij de DRONGO Netwerkprijs 2016 in de wacht sleepten. Daarom zijn zij dit jaar te zien en te spreken bij de editie van 2017.

De tweede festivaldag begon knallend met een optreden van meertalige kinderen uit Utrecht. Vervolgens opende minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het programma met een pleidooi over het belang van taal voor educatie, burgerschap en werk.
Ook deze dag was de belangstelling voor de verschillende sessies groot. Vooral voor de keynote lezing van prof. Lera Boroditsky over ‘framing’ stonden drommen bezoekers in de rij voor een felbegeerd plekje. Op de informatieve beurs was het eveneens een gezellige drukte waar bezoekers enthousiast meededen met labs en contact legden met elkaar en exposanten. 

Verschillende prijzen werden uitgereikt op zaterdag, zoals de Van Dale ‘Taalmaker van de toekomst’, de BZO Ondertitelprijs en de DRONGO Wetenschapsprijs voor het beste lab. Deze laatste prijs werd gewonnen door onderzoekers van de Radboud Universiteit voor hun onderzoek: Hoe bouw je LEGO in een andere taal? In dit interactieve lab konden bezoekers proberen een bouwsel van LEGO te maken waarbij de uitleg in een vreemde taal werd gegeven. 

Met wederom een uitdagend en inspirerend programma kwam ook de vijfde editie van het DRONGO talenfestival tot een einde. Wil je meer zien van het DRONGO talenfestival 2016? Voor het blokkenschema klik je hier, en foto’s vind je hier.

Share by: